Kuchnia

Indonezyjska sałatka

Indonezyjska wersja sałatki to ta, którą solidnie podlano sosem orzechowym. Sos powinien być gęsty, chrupiący, słodki i ostry. Zasadniczo istnieje więcej niż dziesięć rodzajów sałatek przy użyciu sosu z orzeszków ziemnych, więc nawet jeśli wszystkie wyglądają i brzmią tak samo, smakują inaczej, według niektórych wybrednych konsumentów.

Ta słynna sałatka nazywa się gado-gado, którą można znaleźć w wielu indonezyjskich restauracjach tu i za granicą. Jeśli szukasz dobrego jedzenia na zamówienie, koniecznie sprawdź Poznań jedzenie na dowóz. Niektórzy jednak wolą gotować potrawy azjatyckie samemu. Niekiedy jednak nie ma na to czasu. Rodzina rodzina się powiększa, znajdujemy coraz mniej czasu na gotowanie, nie to co kiedyś, kiedy już mamy czas aby sobie coś przyrządzić, zdecydowanie mniej uwagi poświęcamy estetyce potrawy – ważne, aby smakowało. Staramy się gotować tak szybko, jak potrafimy, między krzyczeniem dziecka a jeszcze mniejszą ilością robienia zdjęć. Fotografia kulinarna produktu końcowego stanowi nie niektórych kucharzy naprawdę ważny element. Jest to pewne zwieńczenie i udokumentowanie togo co udało nam się osiągnąć. Jednak często w pośpiechu szybko jemy, sprzątamy i wracamy do innych zajęć. Pamiętajmy, że gotowanie jest bardzo relaksujące, jednakże brak czasu nie musi decydować o tym, że musimy zrezygnować z wyjątkowych potraw. Warto je sobie zamówić, wybierając którąś z azjatyckich restauracji w Poznaniu.